Vegan leer versus leer

Vegan leer versus leer

Met regelmaat krijgen we de vraag waarom we geen Vegan tassen in onze collectie hebben. Ik heb niet de wijsheid in pacht, maar ben wel een jaar of 10 met deze vraag bezig.

Waarom wij nog geen vegan tassen hebben

Er is geen simpel eenduidig antwoord, maar graag licht ik hier het een en ander toe. Weet dat ik, boven alles vooral bezig ben met alle facetten die komen kijken bij het ontwerpen, produceren, verkopen en in beeld brengen van onze accessoires. Ik ben geen 'Sustainable Expert', maar geloof erin dat wij naar eer en geweten, in goed overleg met onze producent, de meest duurzame keuzes maken bij alles wat we doen. 

Mijn 'leer avontuur' begon in 2010 met LouLou. Vanaf het eerste moment is het mijn doel geweest een goed, eerlijk gezond merk op de markt te zetten. Een product dat echt wat toevoegt aan wat er al was en wat boven alles in het gehele proces 'goed doet'. Met eerlijke productieprocessen, eerlijke materialen een ook een eerlijke prijs.

In deze jaren hebben wij wel eens een set ‘vegan tassen’ gehad. Vooral omdat het materiaal dat we wilden gebruiken niet in leer beschikbbaar was. Maar het voelde niet goed. We leggen graag uit waarom.

Is een leren tas een duurzame keus?

Onze tassen worden gemaakt van leer dat ‘bijvangst’ is uit de voedselindustrie. Niets bijzonders, want ik heb geen weet van runderen die worden gefokt voor alleen hun huid en rundleer past qua kwaliteit en prijs het best bij ons product; mooie sterke duurzame tassen en accessoires. Maar de realisatie dat rundleer een bijproduct is uit de voedselindustrie, helpt iemand die het liefst een vegan product zou kiezen mogelijk wel bij het maken van de keus voor leer.

Zo duurzaam mogelijk gelooid

Wat wij onderscheidend vinden, is dat het leer dat wij gebruiken op een goede zorgzame manier wordt gelooid. Ons leer selecteren we bij looiers die zijn aangesloten bij het LWG. LWG staat voor Leather Working Group. Een wereldwijd netwerk van belanghebbenden, dat ernaar streeft dat er volgens duurzame richtlijnen wordt gelooid.

Leer is ontzettend duurzaam en kan met een goede verzorging jaren meegaan. Decennia zelfs. Met een goede verzorging en het op tijd uitvoeren van een eventuele reparatie kan je je tas eindeloos gebruiken. Mogelijk zelfs langer dan waar de gemiddelde gebruikster 'fashion wise' zin in heeft...

Een Vegan tas is een stuk minder slijtvast, terwijl deze minder afbreekbaar is. Dus korter plezier en mogelijk wel de microplastics.

 Vegan is niet per definitie goed

Het begrip vegan is de afgelopen jaren ook een manier geweest om goedkoop geproduceerde producten, waaronder vegan tassen met een duurzame glimlach op de markt te zetten. Maar deze vegan-claim betekent niet dat het maakproces duurzaam of mensvriendelijk is geweest. Er is geen zekerheid dat chemicaliën zijn opgevangen en niet in het grondwater terecht zijn gekomen. Het betekent dus ook zeker niet dat vegan tassen, of andere vegan accessoires per definitie goed zijn voor het milieu. Het betekent hopelijk wel dat er geen materialen van dierlijke oorsprong te pas zijn gekomen aan de productie hiervan. In veel accessoires wordt gebruik gemaakt van lijm, en daar zitten weer vaak dierlijke componenten in. Laten we ervan uitgaan dat dat dan in ieder geval niet zo is.

Inmiddels zijn er zeker mooie nieuwe vegan materialen en merken op de markt die al een stuk duurzamer worden gemaakt. Denk aan 'vegan leer' van cactus, ananas, mango, citrus of appel. We hebben de afgelopen jaren met enige regelmaat (ook voor mijn andere accessoires merk FMME.) contact gehad met leveranciers van deze alternatieven. Vooralsnog lopen we tot op heden tegen een of meerdere van de onderstaande bezwaren op.

Het eerste bezwaar is dat er nog altijd materialen op basis van aardolie worden toegevoegd aan de natuurlijke vezels. Wat betekent dat de tas dan een stuk minder afbreekbaar is. Er zijn ontwikkelingen waarbij bijvoorbeeld gerecyclede (en ook daadwerkelijk gebruikte *1) plastic flessen dat gaan overnemen. Iets waar wij ons al wat meer senang bij zouden voelen. Maar zo ver is het naar wij weten nu nog niet.

Blijvend in ontwikkeling

Er zijn vooruitstrevende merken die al producten op de markt hebben gezet die èn vegan èn vriendelijk voor het milieu zijn (en laten we dan ook uitgaan van goede arbeidsomstandigheden), echter lopen die nu nog altijd aan tegen de levensduur van de producten. Die is toch een heel stuk korter dan het leren alternatief.

Voor ons is een volgend bezwaar dat we nog geen leer-achtig materiaal hebben gevonden dat lang genoeg mooi blijft om eer te doen aan het gehele productieproces en de kosten die daarbij horen. Wat ons betreft is een tas iets waar je je echt aan mag hechten. En een werktas al helemaal. Deze wordt intensief gebruikt en heeft flink wat gewicht te versjouwen. Wij zijn van mening dat een laptoptas van vegan materiaal evengoed jaren mee moet kunnen gaan. Op dit moment hebben we nog geen producent gesproken die dat durft te garanderen.

Ons bestaansrecht

Onze vegan flirts zijn qua materiaal dus niet goedkoper dan het eerlijk gelooide leer wat wij nu gebruiken. Met onze duurzame accessoires proberen we een fair prijspunt te hanteren. Eer te doen aan een eerlijk productieproces. Dus een advies verkoop prijs die in balans is met de gebruikte materialen, het arbeidsloon en de verkoop kosten. Wij geven geen bedragen uit aan advertenties en reclame, om zo ook een fair prijs te kunnen hanteren voor de uiteindelijke consument. Met de hand op ons hart kunnen we zeggen dat onze accessoires goed in elkaar zitten en een goede prijs hebben.

Maar let op: Wanneer ons basismateriaal, doordat het geen leer is, minder lang meegaat en toch kostbaarder wordt, dan wordt de bereidheid om minimaal hetzelfde bedrag te betalen voor een vegan laptoptas een heel stuk kleiner. En zonder voldoende enthousiaste vrouwen kunnen we onze minimale productieaantallen niet halen, wordt het materiaal nog wat duurder, en het productie proces nog kostbaarder. We juichen toe dat er mooie merken zijn die met hart voor mens en dier mooie accessoires kunnen maken die volledig vegan zijn, en eerlijk worden gemaakt. Wij kunnen dit prijstechnisch en met oog op duurzaamheid nu nog niet realiseren.

We hebben dus nog geen vegan tassen, maar zoals je kan lezen zijn we hier wel blijvend nieuwsgierig naar. We zijn geen experts maar proberen, tussen de bedrijven door, goed op de hoogte te blijven wat er aan ontwikkelingen speelt. Belangrijk is dat iedere tas die bij ons wordt geshopt zo lang mogelijk, met heel veel plezier, gebruikt gaat worden.

Heb jij een idee waar wij duurzame stappen mee zouden kunnen maken? Weet je meer over vegan tassen dan wij? We horen heel graag van je! 

Floor van de Water

 

*1; Wij hebben van een vegan leer tussenpersoon begrepen dat er in Azië uit de ene fabriek ongebruikte petflessen naar de andere worden gereden, zodat de claim ‘recycled’ kan worden toegepast…