Duurzaamheid en meer dan mooi

Bij LouLou is het onze missie om stijlvolle lederen accessoires te maken die vanaf de basis goed in elkaar zitten. Meer dan mooi.

Duurzaam gemaakte leren tassen

Het is vanaf de start onze missie geweest om moois te maken dat goed in elkaar zit. Samen met onze producent hebben wij als doel om een zo klein mogelijke environmental footprint achter te laten en bij te dragen aan een duurzame (mode) wereld. We zijn ons ervan bewust dat we het altijd beter kunnen doen en zoeken iedere collectie naar een volgende punt op de i. Lees hieronder hoe wij en onze producent ons best doen om dit te bereiken.

Meer dan mooi

Al onze producten worden geproduceerd in een super strak georganiseerd atelier in India, Maple Accessoires. LouLou founder Floor werkt inmiddels al meer dan 10 jaar nauw met hen samen, en dat is niet voor niets. Op haar reizen door Europa en Azie (India en China) heeft ze veel plekken gezien waar leren accessoires worden gemaakt. En heel bewust heeft zij gekozen voor deze producent. Vanaf het begin was het onze missie om moois te maken dat goed in elkaar zit. Van de basis tot het uiteindelijk bij de gebruikster terecht komt. En deze missie delen we met Maple.

 Zonne-energie, water opvang en wast management

Wij zijn er trots op dat 'ons atelier' als enige wereldwijd volledig draait op zonne-energie. Daarnaast maken zij gebruik van nieuwe technieken om regenwater op te vangen, zodat er tijdens het productieproces optimaal gebruik gemaakt wordt van water. Ook wordt er extra aandacht besteed aan waste management, wat betekent dat al het vrijgekomen restafval tijdens de productie op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd. Het hele bedrijf is hierbij betrokken. Leuk om te lezen; Een dag per jaar staat in het teken van de 'grote schoonmaak'. Op alle afdelingen wordt er tot in de uiterste hoeken gepoetst. Er zit geen plakbandje meer aan de onderkant van een tafel. De afdeling met het beste resultaat wint niet alleen de fel begeerde ere-lunch, maar heeft tot het volgende schoonmaak festival uiteraard een voorbeeld functie. 

Female empowerment

Veel vrouwen uit economisch achtergestelde gebieden hebben niet de kans gehad om vaardigheden te leren waarmee zij een goede baan kunnen vinden. Een speciaal programma voor deze vrouwen biedt hen de kans om trainingen te volgen om deze vaardigheden te ontwikkelen, en zo carrière te maken en hun perspectief te verbreden. Zo kunnen deze vrouwen werken aan hun toekomst en zichzelf en hun gezin onderhouden. Vergis je niet. Dit atelier is een commercieel bedrijf en geen liefdadigheid instantie. Maar hier kan je tegen een goed salaris een eerlijke boterham verdienen. Ben je verzekerd, zijn er geen verplichte overuren, bouw je pensioen op en heb je het recht je te verenigen tegen de werkgever.

Maar er is meer. Alleenstaande ouders ontvangen extra ondersteuning, zodat zij zonder stress naar hun werk kunnen en voor hun kind(eren) kunnen blijven zorgen. Zo kunnen zij verschillende trainingen volgen over voeding, finance en kunnen zij gebruik maken van gratis kinderopvang.

Elk seizoen doen wij ons best om alle producten per boot te verschepen, omdat dit een lagere impact heeft op het milieu dan weg- of luchtverkeer. Het kan weleens voorkomen dat, vanwege een verlate levering, de producten toch via het vliegtuig verscheept moeten worden. Om dit te voorkomen proberen wij onze planning strakker te krijgen, zodat alle producten tijdig met de boot verscheept kunnen worden. En steeds vaker vragen wij ons af of we ons nog moeten laten pushen door de 'seizoens' vraag vanuit de retail. De sale aan het einde van een seizoen. Een tas is meer dan mooi voor even. Met de juiste verzorging en een dosis TLC kan je er vele jaren mee doen. Die paar weken extra, maakt dat nou echt het verschil? 

Duurzaam gelooid leer

Het leer dat wij gebruiken is een restproduct uit de voedsel industrie en komt uitsluitend van looiers met een silver of gold rating van de Leather Working Group. Dit is een non profit organisatie die zich inzet voor een duurzame toekomst met verantwoord gelooid en gewonnen leer. Ons leer wordt op een innovatieve manier geverfd, waardoor het vuil wat hierbij vrij kan komen wordt omgezet van liquide tot een vaste vorm. Door het restafval om te zetten in vaste vorm kan dit gemakkelijk opgevangen worden, waarna het lokaal kan worden vernietigd. 

Leer is ontzettend duurzaam materiaal, met een goede verzorging en een beetje TLC kan je er vele jaren (soms zelfs decennia) plezier van hebben. Waarom we geen vegan 'leer' gebruiken? Daarover schreef Floor een stukje. Dat lees je hier.

Social sustainability

Naast een lagere impact op het milieu, is het natuurlijk heel belangrijk dat alle ambachtslieden in het atelier onder goede omstandigheden werken voor een eerlijk loon. We hebben een goede relatie met de producent en bezoeken ons atelier in India regelmatig. Zo zijn we met eigen ogen getuige van de omstandigheden.

Naast een eerlijk loon en een goede werkomgeving, hebben de ambachtslieden ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen ze jaarlijkse bonussen gebaseerd op hun prestaties, bouwen zij pensioen op en wordt accommodatie verzorgd voor werknemers die een grote afstand moeten reizen naar hun werk. Daarnaast worden er regelmatig trainingen en workshops gegeven, waarin werknemers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. 

Certificering 

Onze producent in India voldoet aan de 11 voorwaarden van de BSCI Code of Conduct. Dit is een internationaal lidmaatschap dat toeziet op verschillende bepalingen die bijdragen aan een goede standaard met betrekking tot sociale en milieuvriendelijke aspecten. Dit betekent onder meer dat de arbeiders in 'ons' atelier een sociaal aanvaardbare werkplek hebben, met genoeg kansen om zichzelf te ontwikkelen. Ons atelier heeft een voorbeeld functie voor deze regio en vinkt alle boxen (en meer dan dat, vaak ook ten opzichte van Europese ateliers) met betrekking tot verantwoordelijke productie. Zij zijn zich zeer bewust van de impact van maak processen op het milieu en leggen de lat steeds hoger, door onder andere het aanschaffen van nog geavanceerder apparatuur, nog meer gestroomlijnde processen en heldere doelstellingen voor werknemers, met partners en hun leveranciers.

Waar productie in India vaak geassocieerd wordt met mens onvriendelijke activiteiten (overuren, slechte lonen, kinderarbeid) weten wij dat het hier ook juist ontzettend goed kan gaan en zijn. Laat je overigens niet in de maling nemen door een label 'made Italy' wanneer een tas een extreem lage prijs heeft. Iemand heeft voor die prijs betaald. En het was niet de winkel waar je het gekocht hebt, en ook niet haar toeleverancier. Ergens heeft iemand zittend op een berg leer resten in kleermakers zit tegen een hongerloon gewerkt aan dit accessoire. Been there, never wanted to have any part in it. Kies bewust.

Wil je sparren met Floor over duurzaamheid? Wij weten echt niet alles maar delen graag wat we hebben opgestoken, en heb jij kennis waar wij onze processen mee kunnen verbeteren? Wij horen het heel graag. Mail floor@byloulou.com.