Duurzaamheid

Bij LouLou is het onze missie om stijlvolle lederen accessoires te ontwerpen die jouw leven gemakkelijker maken. Met passie voor product bekijken we ieder accessoire vanuit elke hoek. Is het niet te zwaar, zijn de banden lang genoeg. Alles om ervoor te zorgen dat jij zolang mogelijk plezier zal hebben van jouw LouLou. Dat plezier begint wat ons betreft aan de basis. Het is voor ons van ultiem belang dat onze ontwerpen op een eerlijke manier worden geproduceerd. Samen met onze producent hebben wij als doel om een zo klein mogelijke environmental footprint achter te laten en bij te dragen aan een duurzame modewereld. We zijn ons ervan bewust dat we het altijd beter kunnen doen, maar geloven er ook in dat we al grote stappen hebben kunnen maken. Lees hieronder hoe wij en onze producent ons best doen om dit te bereiken.

 

Zonne-energie

Al onze producten worden geproduceerd in India en wij zijn erg trots dat dit gebeurt in een atelier die als enige op de wereld 100% op zonne-energie draait! Daarnaast maken zij gebruik van een nieuwe techniek om regenwater op te vangen, zodat er tijdens het productieproces optimaal gebruik gemaakt wordt van water. Ook wordt er extra aandacht besteed aan waste management, wat betekent dat al het vrijgekomen restafval tijdens de productie op een milieuvriendelijke manier wordt vernietigd.

Elk seizoen doen wij ons best om alle producten per boot te verschepen, omdat dit een lagere impact heeft op het milieu dan weg- of luchtverkeer. Het kan weleens voorkomen dat, vanwege een verlate levering, de producten toch via het vliegtuig verscheept moeten worden. Om dit te voorkomen proberen wij onze planning strakker te krijgen, zodat alle producten tijdig met de boot verscheept kunnen worden.

 

Duurzaam geverfd leer

Het leer dat wij gebruiken voor al onze tassen, portemonnees en accessoires wordt op een innovatieve manier geverfd, waardoor het vuil wat hierbij vrij kan komen wordt omgezet van liquide tot een vaste vorm. Hiermee wordt voorkomen dat het restafval in de grond sijpelt, waardoor bodemvervuiling plaatsvindt. Door het restafval om te zetten in vaste vorm kan dit gemakkelijk opgevangen worden, waarna het lokaal kan worden vernietigd. De richtlijnen hiervoor zijn opgesteld door de Leather Working Group. Wil je meer weten? Klik dan zeker even hier.

 

Social sustainability

Naast een lagere impact op het milieu, is het natuurlijk heel belangrijk dat alle ambachtslieden in het atelier onder goede omstandigheden werken voor een eerlijk loon. We hebben een goede relatie met de producent en bezoeken ons atelier in India regelmatig. Zo zijn we met eigen ogen getuige van de omstandigheden.

Naast een eerlijk loon en een goede werkomgeving, hebben de ambachtslieden ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen ze jaarlijkse bonussen gebaseerd op hun prestaties, bouwen zij pensioen op en wordt accommodatie verzorgd voor werknemers die een grote afstand moeten reizen naar hun werk. Daarnaast worden er regelmatig trainingen en workshops gegeven, waarin werknemers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

 

Female empowerment

Veel vrouwen uit economisch achtergestelde gebieden hebben niet de kans gehad om vaardigheden te leren waarmee zij een goede baan kunnen vinden. Een speciaal programma voor deze vrouwen biedt hen de kans om trainingen te volgen om deze vaardigheden te ontwikkelen, en opgenomen te worden in het team van ambachtslieden in ons atelier. Zo kunnen deze vrouwen werken aan hun toekomst en zichzelf en hun gezin onderhouden.

Alleenstaande ouders ontvangen extra ondersteuning, zodat zij zonder stress naar hun werk kunnen en voor hun kind(eren) kunnen blijven zorgen. Zo kunnen zij verschillende trainingen volgen over voeding, finance en kunnen zij gebruik maken van gratis kinderopvang.

 

Certificering 

Onze producent in India heeft een SA8000 certificatie. Dit is een internationaal certificaat die je kunt verkrijgen wanneer je als bedrijf voldoet aan bepaalde sociale en milieuvriendelijke voorwaarden. Dit betekent dat zij een sociaal aanvaardbare werkplek hebben ontwikkeld met genoeg kansen voor werknemers om zichzelf te ontwikkelen. Zij houden zich bewust bezig met de impact op het milieu door middel van activiteiten met werknemers, partners en leveranciers. Lees hier meer over het SA8000 certificaat.